Původ perel
Kultivovaná perla je pravým skvostem moře. Svou krásu získává kreativními silami přírody. Zatímco drahé kameny se musí brousit, aby se třpytily, perly již žhavý žár mají. ,,Zrod perly‘‘ začíná tehdy, když se cizí tělísko, jako např. zrnko písku dostane do těla ústřice, kde vyvolá dráždění. Ustřice se začne bránit a vylučuje látku zvanou perlet‘, kterou pokrývá cizí tělísko. Vrstvy perleti se na tělísko ukládají a vytvářejí hladkou a tvrdou hmotu. Za mnoho let tohoto procesu se vytvoří perla.
Kultivované perly se tvoří stejným způsobem jako perly v moři Člověk zastoupí přírodu a vloží cizí tělísko do ústřice. Potom přírodě ustoupí a ponechá ji vytvořit její zázrak.
Perly uměle vytvořené chovem perlorodek je uváděno, že s 1000 vzrostlých perlorodek, které se pro tento chov použijí, 300 je špatně vyvinutých, 200 zemře okamžitě při operaci vkládání jádra a tkaniny, 100 je nepoužitelných .
Druhy perel
1. Perly z Jižních moří
Ačkoliv je uváděno přísnější rozdělení jsou tahitské perly také perly jižních moří Francouské polynésie blízko Jižního moře u Austrálie a Cookových ostrovů. Ooznačují se tak obvykle bílé a šedé australské pěstované perly. Perly cookových ostrovů, perly s filipín, indonésie.
Jako perlorodka se většinou používá PINCTADA MAXIMA. Jihomořské pely jsou pěstovány jako AKOYA – PERLY avšak liší se v některých zásadních bodech. Velikost perel se pohybuje od 8 do 22 mm.
Doba růstu těchto perel ve škeble bývá vždy dva roky. Barevné spektrum je velmi široké od bílé až po zlatě žlutavou po případě modravě šedou. Oblasti pěstování nejsou vždy v Jížních mořích – například australská skupina vytvořila perlorodnou farmu v Súdánu blízko Rudého moře a to velmi úspěšně. Perly nejlepší jakosti jsou výhradně z Austrálie, pak z Indonésie a Filipín, které mají krémové barvy.
2. Tahitské perly
Jako Tahitské se uvádí perly pěstované v lastuře PINCTADA MARGARITIFERA.
Nehledě na několik pokusů v Mexiku se tato perla pěstuje jen ve Francouské polynésiji. Velikost těchto perel se pohybuje od 8 do 19 mm. Velmi široké spektrum barev nejčastější barva antracitová s různými odstíny.
Nejdražší jsou takzvané duhové perly – jako by měly duhové barvy ve formě pávího ocasu, které se třpytí ve všech barvách duhy. Následují tahitské perly zelené, černé, pak odstín šedé a nakonec žluté.
Dávka těchto perel zahrnuje 1% perel se zabarvením slonové kosti nebo vaječné skořápky. Škeble, pokud se týče barvy, je pro tyto perly nejvšestrannější. Zabarvení se nedá nijak ovlivnit záleží pouze na škebli. Neekzistují poznatky, že by se v určitých lagunách, nebo teplotě vody, dosáhlo častějšího určitého zabarvení.
Doba růstu je vždy 2 roky.
3. Akoya-perly
Jjsou to klasické Japonské, Čínské, Korejské perly, pěstované pouze z mušlí PINCADA MARTENSI a PINCADA FUKATA. Doba růstu zde se může, na rozdíl od perel dříve uvedených, kolísat. Zpravidla je však 1 až 2 roky. Perlorodky pro Akoya perly vylučují mnohem méně perleti než předchozí perly. Obalovaná jádra Akoya perel jsou mnohem tenčí. Velkou roli, větší než u jihomořských perel, hraje zpracování surových perel v Japonsku aČíně.
Prakticky žádná perla akoja se nenechává v původní barvě. Bylý náhrdelník se bělením upravuje, surová perla má často barvu do šeda nebo je krémová, z částí šedo zelená. Perly se nejdříve provrtají pak se bělí, barvi, leští.
Vysoká jakost japonských Akoya perel není dána jakostí perel, ale zkušenostmi Japonců se způsobem zpracování. Čínské Akoya perly zatím nedosahují této kvality, protože v Čině nemají takovou techniku pokud se tyká leštění, aby se dosáhla a udržela jejich ceněná kulatost a také technika decentního přibarvování se v Číně příliš nerozvinula.
4. Sladkovodní perly.
Sladkovodní perly se označují perly, které se nepěstují v moři, ale ve vnitrozemských vodách. Mušle je pojmenovaná po největším Japonském jezeře BIWA. Největší část sladkovodních perly pochází s Číny. Sladkovodní perly rostou mnohem rychleji než perly Akoya a proto jsou jejich ceny mnohem nižší. Dnes se pěstují již téměř kulaté sladkovodní perly úctyhodné velikosti 8 mm.
Čína téměř vytlačila Japonce s obchodování s tímto typem perel a produkuje takové množstvy, že jejich cena klesá a jejich pověst i image je zcela zneužita – zničena s vyjímkou zcela plochých, zkrabatělých perel mají perly sladkovodní vsazené jádro.
5. Keshi
Jestli škeble právě vsazené jádro vyvrhne, ale ponechá si pouze plášťovou tkáň, pak se vytváří perly, které bez jádra vytváří podivně ploché tvary. Velikost bývá kolem 2 až 7 mm a délka 20 mm. Tyto perly tedy nemají jádro pokud se týká struktury jsou stavěny jako perly přírodní.
6. Kasumiga perly
Kasumiga perly jsou speciální sladkovodní perly, pojmenované podle druhého největšího jezera v Japonsku Kasumiga. Jsou na trhu několik let a mají intenzivně růžovou barvu. Vznikly křížením japonské a čínské sladkovodní škeble, které byly pěstovány v jezeře Kasumiga. Do škeblí se vkládají relativně velká kulaté jádra perly, takže se perla tohoto typu dá srovnávat velikosti a tvaru s perly Akoya.
Mezi tím se velká perla pěstuje ve velká rozsahu v Číně a dá se velmi těžko rozlišit zda jde perlu Ksumiga nebo perlu Čínskou. Součastná vysoká cena perel Kasumiga je z důvodňována tím, že jde o absolutně novou a vysoce jakostní růžově červenou kulatou perlu. Dá se však očekávat, že její cena klesne.
7. Mabe perly
Perly nevznikají v zárodečné žláze perly, ale mezi plášťovou tkaninou a skořápkou škeble. Za tímto účelem se do perly vkládají plastiková jádra, která mají tvar koule, kapky, oválu, srdce. Škeble obaluje perletí, při sběru se škeble otevře a perly se z ní vyrazí a plastikové jádro odstraní oddělením, opálením a dutina se zaplní perletí. U perel jižních moří se perly Mabe odebírají jako poslední a škeble není schopna vyprodukovat velice kvalitní jiné druhy perel.
8. Přírodní perly
Tak se nazývají perly které vznikli přírodní cestou a jsou bez jádra. V současné době se přírodní perly neprodukují. Pravé přírodní perly jsou buď staré a nebo jsou produktem náhody. Většinou nejsou zcela kulaté a zřídka bíle, v nejvíce případech je jejich odstín nažloutlý. Jediným místem obchodu s těmito perlami je Hiderabad v Indii.
Kritéria hodnocení
Kriteria jsou:
- TVAR
- VELIKOST
- LESK
- ČISTOTA POVRCHU
- BARVA
Tvar
Nemusí být nezbytně dokonale kulatý, takové perly jsou vzácné.
- Vysoce ceněné kulaté perly jsou dokonale kulaté. Jsou poměrně vzácné a dražší
- Perly téměř kulaté
- Perly kapkovitého tvaru jsou kulaté perly s protaženým výběžkem
- Perly tupý ovál
- Perly oválové
- Perly knoflíčkovitého tvaru jsou polokulaté ploché perly
- Perly poloviční baroko
- Perly rýhované, perlu obtáčí jedna nebo více rýh
- Perly barokní, nepravidelného tvaru jsou velmi ceněné a jsou zdrojem inspirace pro jedinečně tvarované šperky
Jsou stanoveny pro formu určitá jakostní kritéria
- Kulatá 100%
- Téměř kulatá 50%
- Kapkovitá 40%
- Tupý ovál 40%
- Ovál 40%
- Knoflíkový (buton) 35%
- Poloviční barok 25%
- Rýhovaná povrchově 20%
- Barokní 15%
Velikost
Jde o velikost implantovaného jadérka, ale hlavně o sílu perleťové vrstvy (čím je větší Perla hodnotu). Velikost perly je závislá i na druhu. Nejmenší jsou Akoya (do 1 cm). Mezi největší patří perly z Jížních moří a Tahiti (17 mm). Absolutní rekord tvoří perla přesahující 20 mm. Pravděpodobnost výskytu podobné perly je jedna k milionu.
Hodnotitelská kritéria velikosti perel perli Jížních moří Akoya
Kapka - B kvalita: 100%
Kapka - B kvalita: 90%
Kapka - B kvalita: 80%
Kapka - B kvalita: 72%
Kapka - B kvalita: 50%
Kapka - B kvalita: 30%
Kapka - B kvalita: 20%
Kapka - B kvalita: 12%
Kapka - B kvalita: 8%
Kapka - B kvalita: 5%
Kapka - B kvalita: 3%
Průměrná velikost černých tahitských perel je 8 – 11 mm v průměru. Největší měří 12 – 14 mm a zřídka se najdou perly, které měří dokonce až 15 – 18 mm. Obecně platí, že největší perly jsou nejdražší. Při oceňování perel se hodnotí velikost jadérka, která se pohybuje od 6 do 9 mm. Nejdůležitější je tloušťka vrstev perly.
Lesk, povrch
Vytvoření perly z drobounkého kousku písku v ústřici je fascinující přírodní jev. Přirozený proces vrstvení není pouhou obranou proti dráždění ústřice, ale rovněž způsob, kterým perla získá svůj lesk.
Pro správné ocenění lesku perly je třeba vystavit ji slunečnímu světlu. Povrch perly by neměl být znetvořen nebo poškozen. Drobná vada perly je přírodní úkaz a někdy může být atraktivní. Někdy můžeme uspět s perlami s drobným poškozením povrchu, s malými hrbolky nebo „kráterky“.
Hodnotitelská kriteria lesku a povrchu.
Není tak jednoduché jako podle matematického hodnocení tikající tvaru a velikosti. V mezinárodním hodnocení se lesk, povrch hodnotí dohromady.
Hodnocení v těchto třídách.
A = velice dobrý lesk – povrch bez jakýchkoliv i sebemenších závad. 100%
B = dobrý lesk – povrch lehce důlkovatý 40%
C = slabý lesk – povrch lehce důlkovaný a s rýhami 20%
C2 = velmi slabý lesk – povrch velkými rýhami 7%
LG = (low- grade) špatný malý lesk – povrch špatný hrubí 3%
Barva
Hodnotitelská kritéria barvy – Směrnice pro stanovení její hodnoty
Perly Jižních moří
Bílá 100%
Šedá 70%
Krémově zbarvená 55%
Intensivně zlatě zbarvená 120%
Intensivně vícebarevná 110%
Středně vícebarevná 85%
U perlý Akoya je barevnost docilována dalším dílenským zpracováním surových perel, přesto samozřejmě u těch vysoce kvalitních perel jsou přírodní barvy stanoveny.
Antracitově zelená 70%
Kovově stříbřitá 60%
Černá 55%
Platinově šedá 50%
Nahnědlá – jiná 40%
Měděná 65%
Modro černá 250%
Tahitské černé perly mají širokou škálu barevných odstínů. Nejžádanější jsou černé perly se zeleným odstínem nazvané „poe rava“. Barvy přecházející od perlově bílé až po tmavočernou. Dále se vyskytuje modrá, zelená, barva lilku, stříbrná, měděná nebo zlatá. Při výběru barvy doporučujeme, že nejvíce lichotí ta, která se k ženě nejvíce hodí.
Struktura perel
Mušle po vložení jádra začne jádro obalovat. Perla se Zkládá až s1000 vrstev a jedna vrstva je 1 až 2 tisíciny milimetru silná. Složení: 91,8% aragonitových krystalů (forma karbidu vápníku), 5,9% proteiny zvláštní organické substance 2,2% vody, 0,1% minerálů a zvláštních substance.
Vzhledem ke struktuře a povrch perel jsou velice choulostivé na kyselé agresivní chemikálie – ocet, kyselina citrónová, parfémy, spreje na úpravu vlasů, saponáty
ostrá mýdla. Perly obsahují až 2,2% vody, může se stát po neurčité době mohou vysychat a ztrácí tuto vlhkost.
Další zajímavostí u perel je že při vážení mají vlastní jednotku váhy – jsou to tak zvané (granech).
1 gram = 20 grénů
1 gram = 5 karátů = 20 grénů
1 karát = 4 grénů
Perlové šńůry se prodávají v palcích anglických 1″ (1 palec =- 25,40 mm). Šńůry se prodávají v délkách 16 – 18 palců.